Aan de bar: Porsche brochure verzamelaar Menno

De bar is een centrale plaats in de Porsche showroom waar mensen relaxen en bij elkaar komen. De een wacht op de reparatie van zijn Porsche, terwijl de ander met een verkoper de koop van zijn nieuwe Porsche bespreekt. Vergezeld met een lekkere kop koffie worden de mooiste verhalen gedeeld.

Zo kwam op dinsdagmorgen Menno uit Waddinxveen langs met een zeer uitgebreide verzameling van Porsche folders en brochures.

Menno: “Ik ben Menno van der Haven en ik woon in Waddinxveen. Ik ben, net als de 911, geboren in 1963. Echtgenoot, (schoon-) vader en opa. Petrolhead en foldergek.”

Hoe lang bent u al bezig met verzamelen?

“Sinds 1968…toen mijn vader een koning rode Volkswagen Kever kocht en ik de folder kreeg. Die heb ik nog steeds. Het foldervirus sloeg toe toen hij in 1974 als een van de eersten een Golf kocht. Vanaf toen ging ik op mijn fiets de dealers langs om folders te jagen. Natuurlijk lag het af en toe stil (de liefde, het werk, een carrière, kinderen, een herseninfarct) maar het stopte nooit. Wel heb ik mijn collectie flink gestroomlijnd en verzamel ik alleen waar ik echt blij van wordt… zoals Porsche!”

Hoe bent u met Porsche in aanraking gekomen?

“Vanwege de wortels met Volkswagen. Best een onlogisch concept: een sportwagen met de motor achter de achteras. En toen kwam de 911 Turbo: met achtervleugel, 4 versnellingen en heel veel pk’s. Geweldig!

Zeker in the Eighties and Nineties viel het krijgen van een 911 folder helemaal niet mee. Dan is het uitdagender om er eentje te krijgen. Best een paar keer in Leusden, Rotterdam en Den Haag gestaan maar bijna altijd zonder ‘buit’ weer naar huis. Wel mooie momenten in de showroom, kijken en genieten is ook de moeite waard. Op ruilbeurzen zocht ik naar mooie en betaalbare folders.

Als ik nu een Porsche Centrum inloop word ik echt altijd vriendelijk te woord gestaan met een lekkere koffie. Ook als ik zeg een folderverzamelaar te zijn blijft het enthousiasme. Folders zoeken (de 911, 912 en 914 in Nederlands en Duits) is nu gemakkelijk via websites en socials. Er is een nogal actieve club verzamelaars waar ik vrolijk aan meedoe.”

Wat is de meest zeldzame brochure die u bezit?

“Over het algemeen: Hoe ouder hoe zeldzamer, mijn oudste is van 1967. Nieuwe brochures worden in flink grote aantallen gedrukt en verspreid. Ik heb een stel 911 Porsche Motorsport brochures – dus de race uitvoering uit de Carrera Cup of de 911/991 GT3 R.”

Wat is de brochure die u er nog graag bij wilt hebben?

“Het geluk van verzamelen is dat het waarschijnlijk nooit compleet is. Ik heb nu zo’n 500 Porsche folders. Heel soms droom ik van die 1973 Carrera RS of de 911 GT1…of de 2018 935 Heritage folder.”

Jessika: “Heel erg leuk om u beter te leren kennen en graag tot een volgende keer.”

Heeft u ook een leuk Porsche verhaal?

Neem contact met mij op en dan doen we een lekker kop koffie of thee aan de bar. Koekje erbij?