Usha Doekhie vervult haar Girlhood Dream

Rotterdam, 20 oktober 2022 – Na een succesvolle carrière in de IT ligt de focus en expertise van Usha Doekhie nu vooral bij de ondersteuning van hoogopgeleide vrouwelijke professionals. En passant maakt de loopbaancoach deel uit van wat ze grappend ‘het mannenbolwerk’ noemt: ze rijdt Porsche. Stella, een rode 991 Carrera 4S Cabriolet, is haar huidige liefde.

“Ik heb Engels en bedrijfskunde gestudeerd. Dat heeft me een bepaald denkniveau opgeleverd waar ik mijn hele werkzame leven van heb kunnen profiteren. Vrij snel na mijn afstuderen halverwege de jaren tachtig ben ik in de commercie terecht gekomen bij een klein familiebedrijf dat aan de wieg stond van internettechnologie. Ik ben daar de verkoop gaan doen; die commerciële tak van sport heb ik eigenlijk nooit meer verlaten.

Ik had nul technische kennis op het gebied van datacommunicatie maar ik ben intrinsiek nieuwsgierig. Dat betekent dat ik heel veel vraag over de dingen die ik niet snap of ken. De technici in het bedrijf vonden een vrouw die alles vroeg en alles wilde weten best leuk en beantwoordden mijn vragen graag. Op die manier leerde ik gaandeweg waar het technisch allemaal om draaide en kon ik daardoor ook groeien in de verkoop. Ik reed voor dat bedrijf in mijn lease-BMW het hele land door met het Shell stratenboek op mijn schoot. Met succes.

Mannenwereld

Ik was een vrouw binnen een mannenwereld. Mijn toenmalige baas waarschuwde me ervoor: hij was bang dat mannen het me moeilijk zouden maken, maar het tegendeel bleek waar. Ik kon als vrouw juist veel meer gedaan krijgen. Mensen vertellen me veel omdat ik zoveel vraag en oprecht in ze geïnteresseerd ben. Als je een toneelstukje speelt, prikken mensen daar zo doorheen. Ik gebruik mijn vrouwelijkheid met enige regelmaat, daar is helemaal niks mis mee. Vanaf 2010 ben ik onder andere topcoach voor ambitieuze mensen in het algemeen en hoog opgeleide vrouwen in het bijzonder. Als vrouwen me vragen hoe zij zich moeten presenteren in een mannenwereld, zeg ik dat ze geen grijze, onzichtbare muis hoeven te zijn, maar ook geen über-vrouw. Je moet niet nep zijn, gewoon zijn wie je bent en dicht bij jezelf blijven.

Vrouwen op hoge functies worstelen vaak met hun eigen vaardigheden. Niet zozeer twijfelen ze aan hun competenties, maar wel om die op zo’n manier in te kunnen zetten dat ze businesswise kunnen bereiken wat ze willen bereiken. Ik wilde veel bereiken in de functies die ik had; ik heb mooie dingen gedaan, bijvoorbeeld bij KPN en Versatel. Rond 2000 ben ik gestart met een eigen IT-bedrijf. We hielden ons daar bezig met het internet 2.0 terwijl mensen eigenlijk nog moesten wennen aan het ‘gewone’ internet dat toen net opkwam. Dus helaas waren we onze tijd te ver vooruit. Het zorgde er wel voor dat ik vanaf dat moment eigen baas ben gebleven. Ik heb bijvoorbeeld leuke interim management jobs gehad. Daarnaast ben ik relatietherapeut, commissaris bij Rabobank Breda Amerstreek, extern vertrouwenspersoon en ook keynotespreaker op congressen. Je merkt het: ik vind heel veel dingen leuk om te doen. Misschien is dat wel mijn grootste probleem. Het leverde me overigens wel de middelen op om Porsche te rijden.

Even voorstellen: Helga en Stella

Ik heb altijd iets gehad met stoere auto’s, met pit die een beetje geluid maken. Daarmee typeer ik mezelf waarschijnlijk ook; ik ben geen grijze muis, je hoort me altijd en ik beken graag kleur. Auto’s en motoren vind ik leuk, maar omdat je mij geen motor moet laten rijden – dat zou niet veilig zijn – blijven vierwielers over. De wens om Porsche te gaan rijden is al rond 2000 geboren. Ik ben begonnen met een 911 – geen idee welke versie. Ik kijk welke Porsche ik mooi vind en daar ga ik dan voor. Mijn Porsche is een ‘ze’. Ik geef ze ook altijd een naam. Ik heb bijvoorbeeld Helga gehad – een zwarte Duitse schoonheid met lekkere ronde vormen. Mijn huidige 911 die ik bij Porsche Centrum Rotterdam in onderhoud heb, heb ik met mijn hart gekozen. Ze heet Stella en is knalrood. Toen ik haar voor het eerst zag, was ik bijna emotioneel: wat was het een schoonheid. Zowel Helga als Stella zijn cabrio’s. Ik rij graag topless – nou ja, figuurlijk dan.

Aanstel-knop

Met een Porsche heb je als vrouw altijd bekijks. Ik heb haar daar niet voor, maar leuk is het wel. Ik geniet elke seconde van die auto; ik heb er hard voor gewerkt en ze past bij me. Stella is mijn grote liefde. Haar vormen zijn mooi; ze klinkt geweldig. Ze heeft een Sport-knop, voor het geluid. Mijn dochters noemen dat knopje ook wel de ‘aanstel-knop’. Ik heb ‘m niet continu aan, maar die extra sound vind ik heerlijk. Als ik in de verte een tunnel zie, druk ik snel op de aanstel-knop en dan kan het grote genieten beginnen. Stella blijft nog lang bij me.”

Volg @porschecentrumrotterdam voor meer Porsche Centrum Rotterdam dealer stories.