‘Schadewerk is vakwerk’

Rotterdam, 21 november 2022 – Remon Goode (49) werkt als autospuiter/voorbewerker bij de eigen schadeafdeling van Carport Rotterdam. Hij geniet van zijn vak. Zowel tijdens werktijd bij Porsche Centrum Rotterdam als na werktijd zingt hij het hoogste lied. Dat kun je gerust letterlijk nemen.

“Onze schadeafdeling behandelt de schades van alle merken die bij Carport Rotterdam worden vertegenwoordigd. Er moest veel werk verzet worden voordat we daadwerkelijk konden beginnen; we moesten alles van nul af opbouwen. We hadden een vloer, een spuitcabine en er stonden wat bruggen, maar verder was er in het hele pand nog geen schuurpapiertje te vinden. Alle merken zijn langs geweest om te controleren of we aan hun strenge voorwaarden kunnen voldoen. Elk merk gebruikt bijvoorbeeld zijn eigen lak: Sikkens voor Porsche, BASF voor Bentley, lak van PPG Industries voor Lamborghini… In december zijn we verhuisd; we draaien pas echt vanaf januari. Eerst moest alles natuurlijk een miljoen procent in orde zijn. Bij zulke premium merken kun je het natuurlijk niet maken dat je stofjes in de lak vindt waar je je jas aan op kunt hangen.

Compleet nieuw

Porsche Centrum Rotterdam had op de Landaulettestraat geen eigen schadeafdeling. Alles werd toen uitbesteed. Maar in het nieuwe gebouw aan de Schuttevaerweg is een compleet nieuwe, eigen schadeafdeling opgebouwd. Het complete team dat hier werkt is hier dus nieuw, hoewel de meesten allemaal ervaren rotten zijn in het schadeherstel. Ik heb bij Mike Wortel gewerkt, de man die hier nu schademanager is en daarvoor zijn eigen bedrijf had. Ik heb een kleine twaalf jaar met hem gewerkt voor een BMW dealer. Toen die samenwerking met die dealer veranderde, is Mike op eigen titel verder gegaan op het bedrijventerrein Harnaschpolder bij de A4 en ik ging met hem mee. Maar helaas moest hij de zaak verkopen, mede met dank aan corona. Mike kwam het ons met tranen in zijn ogen vertellen.

Topteam

Gelukkig kon Mike een doorstart maken: Porsche Centrum Rotterdam is z’n eigen schades gaan doen, en doet dat onder leiding van Mike. Mike is altijd goed voor me geweest en nu ook weer. Ik ging samen met een paar collega’s met hem mee. Het is een topteam. We werken hard, kunnen met elkaar janken én lachen.

Voorwerk

Een goede autospuiter heeft interesse in zijn werk. Je hoeft niet perse een autoliefhebber te zijn, maar je moet wel begrijpen dat de Fiat Panda van je buurvrouw die 5 mille kost er net zo netjes bij hoort te staan als een auto van twee ton waar ik nu mee bezig ben. Het is ook niet onhandig als je in dit vak niet kleurenblind bent. Je moet het vak aanvoelen; het gaat niet alleen om het spuiten, maar ook om het strak maken. Als het voorwerk niet goed is, kun je spuiten wat je wilt maar dan lazert de lak er na verloop van tijd gewoon af. Ik ben zelf leermeester, dus weet gelijk of het wat wordt met een nieuwe autospuiter of niet. Als je het gevoel en de handigheid niet hebt, dan gaat het nooit lukken in het schadewerk. Dan kun je beter wat anders gaan doen. Schadewerk is vakwerk.

Deelreparaties

Ik heb alles in mijn leven al gespoten. Van houten lijkkisten in een autolak tot boten en kerstbomen – hoewel dat laatste niet echt lukte. De lak viel eraf. Wat ik echt niet leuk vind, is het compleet restaureren van oldtimers. Daar gaat zo vreselijk veel tijd in zitten; ik ben blij dat we dat bij Porsche Centrum Rotterdam niet vaak doen. Deelreparaties doen we hier wel, maar complete restauraties gelukkig niet veel.

Familiebedrijf

Al vanaf mijn eerste dag heb ik het hier naar mijn zin. De samenwerking van de teams is geweldig, ongeacht op welke afdeling of voor welk merk je werkt. Het is maar goed dat ik niet zo van taart houd, want het lijkt hier soms meer op een banketbakkerij. Er wordt door de teams onderling getrakteerd, maar ook door tevreden klanten. Voor de inwendige mens wordt niet alleen voor klanten goed gezorgd, maar ook voor ons. Ik zie het bijna als een familiebedrijf, ook al werken er zo’n zeventig man.

Zingen

In 1998 heb ik voor het eerst meegedaan aan een talentenjacht. Het zingen beviel me zo goed, dat ik ben gaan optreden op feesten en partijen, in eerste instantie voor vrienden en familie. Het ging zo goed dat ik het schadevak zelfs een paar jaar geleden op een laag pitje heb gezet om professioneel te gaan optreden. Mijn repertoire is voornamelijk Nederlandstalig van apres ski-nummers tot Gerard Joling en van Amsterdamse Jordaan-medleys tot nummers van de Toppers. Ik ging er vol voor maar omdat je het hele land door moet, ging dat ten koste van mijn gezin. Dus ben ik er na zestien jaar mee gestopt en ben ik teruggegaan naar het schadevak. Ik zing nog wel, maar kleinschaliger. Ik zie het nu meer als een hobby, alleen als ik er zin in heb. Ik vind het heerlijk om rond 17.00 uur naar huis te rijden; lekker naar mijn gezin, een beetje vissen… Ik heb bij Porsche Centrum Rotterdam laatst gezongen op een feest. Het nieuwe dak ging er bijna af.”

Volg alle Porsche Centrum Rotterdam dealerstories via @porschecentrumrotterdam.