Roparun 2023

Rotterdam, 9 juni 2023 – De Roparun is echt Rotterdams, een enorme uitdaging én voor het goede doel. Dus onze collega’s Jean-Paul en Leo dachten: ‘Dit is echt iets voor ons!’ In het weekend van 27 mei startten zij op evenementenlocatie Vliegveld Twenthe en finishten op 29 mei in Rotterdam. Jean-Paul was loper: “Ik weet niet of ik dit nog eens in mijn leven ga doen, maar het was een prachtig avontuur.” 

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer die start vanuit Twente en finisht in Rotterdam. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan anderhalve marathon verdeeld over 2 dagen. 

Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen.

Bier brouwen

Naast de sportieve inspanning, moet er ook een inspanning geleverd worden om geld op te halen voor het doel. Teams doen dit door het organiseren van allerlei acties. Leo: “Wij hebben uiteindelijk met ons team Baanbrekers meer dan €15000,- opgehaald door middel van sponsoren en lootjes te verkopen, maar ook door speciaal bier te laten brouwen voor ons: Road Runner. Die hebben we veel verkocht aan collega’s, vrienden en buren. Het was een heerlijk fruitig blond biertje met karameltonen en frisse hoppen.” De afgelopen edities van de Roparun is al meer dan 90 miljoen euro opgehaald voor zorg voor mensen met kanker.

Dag en nacht doorgaan

De Roparun gaat dag en nacht door. De snelste groep start als laatste en de langzaamste groep als eerste om allemaal ongeveer tegelijk te finishen op de Coolsingel in Rotterdam. Jean-Paul deed mee als loper en zegt: “Het is een bizarre ervaring, je treedt buiten jezelf en vergeet de pijn. Het is een uitputtingsslag, maar je gaat door voor het goede doel. Dit was mijn eerste keer dat ik meedeed en ‘s nachts lopen is zo gek maar tegelijkertijd zo gezellig. We liepen door dorpjes en steden waar werd gefeest, liedjes werden gezongen en er was zelfs een dame om 4:00 uur ‘s nachts met haar badjas voor het raam aan klappen. Dat geeft een fantastisch en onbeschrijfelijk gevoel.” 

Leo: “Inderdaad, dat gevoel van saamhorigheid is echt geweldig. Dit was mijn vijfde keer deelname als verzorger en masseur en ik doe mee, omdat ik me graag inzet voor het goede doel en de teamwork zo leuk vind. Alle support die je krijgt, ook ‘s nachts, was ongekend. Constant op wisselplekken kom je ook andere teams tegen en dat zorgt voor kracht, er is absoluut geen gevoel van competitie.” Dat beaamt Jean-Paul: “Alle teams zijn leuk bij elkaar en er is een goede samenwerking tussen de teams. Je kunt elkaar helpen, leent spullen uit aan elkaar en maakt er een feestje van! De reden dat ik meedeed was in eerste instantie omdat er te weinig lopers bij Leo in het team zaten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik die vreselijke ziekte kanker bij patiënten draaglijker kan maken door deze actie. Bij de finish op de Coolsingel stond de ambassadeur van de Roparun: Nelly Kooiman. Bij de finish liepen de emoties hoog op, omdat ik moe en uitgeput was, maar ook omdat er veel nabestaanden stonden die hun dierbare hebben verloren door kanker. Daar doe je het natuurlijk uiteindelijk allemaal voor.” 

Leo: “Inderdaad, we doen mee omdat we die rotziekte wat draaglijker willen maken. Daarnaast maak je hele gave dingen mee, we liepen en fietsten bijvoorbeeld dwars door een ziekenhuis en ‘s nachts door de kleine dorpjes fietsen is een hele beleving. Ook worden mensen heel gul als je ze vertelt dat je meedoet aan de Roparun. Ik was bijvoorbeeld in gesprek geraakt met dhr. Westerhof van Xtra Materieel en hij bood ons een aggregaat aan die we kosteloos mochten gebruiken tijdens de Roparun. In ruil daarvoor gaven wij hem ons gebrouwen bier, leuk hè?” Jean-Paul vult aan: “En we mochten de bus van CarPort Rotterdam lenen!” 

Powerevent

Porsche Centrum Rotterdam zet zich vaker in voor het goede doel. Zaterdag 10 juni rijden we mee met Sprinting Sophia van de Vrienden van Sophia in Rotterdam. Deze toer start bij het Sopia Kinderziekenhuis en rijdt via de Van Ghentkazerne naar de Harbourclub Rotterdam. Tijdens deze dag mag er een ziek kind meerijden in supercars om hun ziekte iets draaglijker te maken voor een dagje.

Daarnaast rijden we op 17 juni mee met het Powerevent in Hardinxveld-Giessendam. Tijdens deze dag mag iedereen, tegen betaling, een rondje meerijden in een supercar en wordt het opgehaalde geld aan de Roparun gedoneerd. Aan het einde van de dag vindt er ook een veiling plaats waar nog een aantal extra klappers gemaakt kunnen worden om de Roparun te steunen. 

Ben je geïnteresseerd in een van deze goede doelen?
Je kunt meer info vinden via Powerevent of Roparun.