Robert-Jan Olthof ging voor Goud

Rotterdam, 23 juni 2022 – Porsche Centrum Rotterdam gaat voor goud. En dat kun je in dit geval gerust letterlijk nemen. Robert-Jan Olthof is de nieuwe Diagnose Specialist Level Goud, het toppunt van Porsche-certificering. Level Goud in het Porsche Technician-niveau is niet alleen een eervolle prestatie, het is ook zeer exclusief. Je moet elk element van diagnose en reparatie beheersen om deze eer te verdienen. Robert-Jan heeft bewezen iedere Porsche geblinddoekt te kunnen servicen. “Nou ja, figuurlijk dan.”

Aan je Porsche laat je niet zo maar iedereen sleutelen. Dus eist Porsche dat al hun technici de kennis hebben waarmee na het afronden van hun leertijd, hogere kennisniveaus verwerven door certificeringsexamens te behalen voor Porsche-gecertificeerde technici van Brons, Zilver en ten slotte Goud. En om ervoor te zorgen dat al hun gecertificeerde technici scherp blijven, wordt de test elke drie jaar uitgevoerd.

Volledig getraind

Wanneer een nieuw Porsche-model wordt gelanceerd, kun je er als klant op vertrouwen dat de medewerkers in de werkplaats van Porsche Centrum Rotterdam vanaf het begin volledig zijn geïnformeerd en getraind in de nieuwe technologie. Het doel van Porsche is dat elke servicemonteur deelneemt aan de modellanceringstraining. Bovendien ondersteunen hooggekwalificeerde technici van Porsche AG, het zogenaamde Service Support Team, de wereldwijde dealerorganisatie indien nodig direct ter plaatse.

Werkplaats

Robert-Jan Olthof werkt inmiddels negen jaar bij Porsche Centrum Rotterdam, de eerste jaren als serviceadviseur. “Daarvoor heb ik ook bij andere bedrijven gewerkt als serviceadviseur, waaronder bij de toenmalige Porsche dealer Wittebrug in Den Haag. Het vak van serviceadviseur is erg leuk, maar de techniek en het zelf sleutelen bleef me trekken. Ik heb naar verloop van tijd aangegeven dat ik graag weer in de werkplaats wilde zijn. Uiteindelijk ben ik hier meewerkend voorman geworden, de assistent van onze werkplaats-chef Johan. Ik heb allerlei taken: van onderhoud tot diagnose tot administratief werk. Ik zit nu al weer vier jaar in de werkplaats; het is zo leuk dat de jaren voorbijvliegen.”

Grote stappen

Het vak van serviceadviseur is heel leuk, vindt Robert-Jan. “Maar ik wilde mezelf graag blijven ontwikkelen op het gebied van de techniek. Bij Porsche maken ze grote stappen op het gebied van de techniek. Neem de elektrische techniek. Toen ik startte, was er net hybridetechniek: de Cayenne en de Panamera waarmee je maar een beperkt aantal kilometers elektrisch kon rijden. Toen kwamen rond 2015 de plug in hybrid modellen waarbij de techniek een enorme vlucht had genomen. Die modellen zorgden behalve voor nieuwe techniek ook voor nieuwe klanten. En nu hebben we de Taycan; de ontwikkeling van de techniek gaat in een enorm tempo door.”

Nieuwe technieken

Neem de elektrische modellen. Robert-Jan is een petrolhead, maar staat heel erg open voor nieuwe technieken. “Elektrische auto’s doen niet onder voor de petrol-techniek. Die techniek is heel bijzonder; ik werk er graag aan. Als je in zo’n Taycan rijdt, is dat buitenaards. De acceleratie is een soort achtbaan, maar dan maal tien. Goed, de brullende motor mis je, maar de rijeigenschappen maken dat meer dan goed.”

Trainingsprogramma

Porsche leidt je middels een wereldwijd trainingsprogramma op tot Zertifizierter Porsche Techniker, kortweg ZPT-er. Robert-Jan Olthof: “Je begint in het traject voor Goud-monteur gewoon in de werkplaats. Het wereldwijde programma zorgt ervoor dat werkplaatspersoneel altijd volledig gekwalificeerd is. Na veel online trainingen en cursussen eindig je na de basiscursus Brons en Zilver uiteindelijk bij Goud.“ Porsche-technici leggen verschillende theorie-examens af om de opgedane kennis tijdens de Porsche-opleidingen te testen. Dat is op zich echter niet voldoende. Om het eerstvolgende hogere certificeringsniveau, Zilver of Goud, te bereiken, wordt je getest bij een trainingsvoertuig in een praktijkexamen van meerdere uren onder reële omstandigheden.

Luisteren

Niet alleen de technische vaardigheden zijn bij het behalen van Goud van belang. Er wordt ook verwacht dat je goed met je klanten kunt communiceren. “Je gaat bijvoorbeeld samen met de eigenaar een stukje in de auto rijden om met hem of haar een storing waar te nemen. De ene klant vindt het al snel goed; de andere klant is veeleisender. Aan de Goud-monteur de taak om op een Porsche-waardige, fatsoenlijke manier met ze om te gaan en te luisteren wat ze willen. Klanten vinden het leuk om een connectie met de man te hebben die met hun kindje bezig is. Dat past helemaal bij het merk Porsche.”

Het team van Porsche Centrum Rotterdam is hard aan het groeien sinds de verhuizing en daarom op zoek naar nieuwe medewerkers die ervaring hebben in Diagnose Technicus. Zou je graag in het team van Robert-Jan willen werken in de mooiste Porsche werkplaats van Rotterdam? Stuur dan je motivatie naar ons. Solliciteer hier.