Nog steeds tintelingen

Rotterdam, 6 juli 2022 – Het is 1997. De 986 Boxster stond net in de showroom. De luchtgekoelde 993 werd bijna vervangen door de watergekoelde 996. En nog een highlight in dat jaar: Richard Looijestijn startte in mei 1997 zijn carrière bij Porsche. Na 25 jaar aan de sportwagens uit Stuttgart (en Leipzig) te hebben gewerkt, rijdt de jubilaris nog steeds fluitend naar zijn werk. “Ik heb bij Porsche Centrum Rotterdam de mooiste baan van de wereld.”

“Ik ben een auto-jongetje. Ik vond het als kind al schitterend om in een werkplaats rond te stappen. ‘Jij wordt later een monteur’, voorspelden de mensen in de werkplaats toen al. Ze hadden gelijk; sleutelen is leuk, al helemaal aan Porsches. Ik ben helemaal gek van snelle auto’s en rij ook altijd in snelle modellen. Een Ford Cosworth, snelle Golfjes, GTI, VR6, G60… Daar heb ik er een heel aantal van gehad. Vooral de Volkswagens vervelen mij nooit.

Tintelingen

Ik heb mezelf het autovak aangeleerd. Dankzij mijn moeder ben ik bij Porsche terecht gekomen. Zij zag in de krant een vacature bij Wittebrug staan, toen een klein Porsche-dealertje in Den Haag. Ze zochten daar een manusje van alles. Na verloop van tijd ben ik steeds meer dingen gaan doen – banden verwisselen, remmen vervangen, onderhoud. We hadden daar naast luchtgekoelde modellen ook nog heel veel 944’s en 928’s. Ik startte in de tijd dat de luchtgekoelde modellen werden vervangen door modellen met waterkoeling. De Boxsters en de nieuwe 996 waren niet aan te slepen; iedereen wilde zo’n watergekoelde auto. Het Porsche gevoel kwam bij mij al heel snel en is nooit meer weggegaan. Ik krijg nog steeds tintelingen in mijn lijf als ik in een Porsche ga zitten. Toen vond ik het vermogen van een 993 Turbo van zo’n 400 pk ongekend, maar 25 jaar later is het bij Porsche doodgewoon.

Groei

Wittebrug stopte uiteindelijk met Porsche. Ik ben in 2000 naar Hoogenboom in het Forepark in Den Haag gegaan; ik werkte in wat ze ook wel de langste werkplaats van Nederland noemden. En van daar uit ben ik in 2010 naar Porsche Centrum Rotterdam overgestapt, toen nog in de Frobenstraat. Ik heb in die twaalf jaar dat ik hier werk de zaak enorm zien groeien. Ook de techniek is door de jaren heen veranderd. Neem de elektrische auto. Een Taycan heeft niet echt mijn voorkeur – ik heb meer met brandstofauto’s – maar de techniek is prachtig. Ik mis de emotie bij een elektrische Porsche alleen een beetje, die ik bij een brandstofmotor wél vind. Ik heb geen voorkeur aan welke auto’s ik moet werken. Ik vind Classics heel erg leuk, maar ook aan het moderne spul sleutel ik graag.

Verhuizingen

Ik heb twee verhuizingen meegemaakt: eerst van de Frobenstraat naar de Landaulettestraat. En in december de verhuizing naar het nieuwe pand in Spaanse Polder. Mijn huidige werkplek is geweldig. Ik heb in die twaalf jaar dat ik hier werk de zaak letterlijk en figuurlijk enorm zien groeien. Ik zie veel nieuwe gezichten; het kleinschalige karakter van vroeger is wel verdwenen. Niet alleen wat betreft de klanten, maar ook wat betreft de collega’s. Van vier brugjes ineens naar 24…. Hoewel we enorm zijn gegroeid, is de goede sfeer in het team gelukkig altijd gebleven. We helpen elkaar waar we kunnen. Ook met de collega’s van Bentley en Lamborghini hebben we goed contact. Overstappen? Nee, bedankt. Porsche is en blijft voor mij het mooiste sportwagenmerk dat er is.”

Richard en zijn team zijn, vanwege de enorme drukte, op zoek naar collega’s. Heb jij ervaring in Diagnose Technicus? Bekijk hier de vacature.