Jongensdromen

De Porsche Rotterdam Cycling Tour 2019 was wederom een succes. Prachtig om met elkaar geld in te zamelen voor de goede doelen Zeldzame Ziekten Fonds en het KWF Kankerbestrijding via onze partner Rotterdam Fund Racers. Bekijk onder het artikel de video en alle foto’s.

Een mooi artikel geschreven door Marco Hendriks (Spookrijder) over deze tour.

Jongensdromen.
“Het is dat geluid. Man, man. Als ik ’s morgens mijn 911 start, dan ben ik domweg gelukkig.”

We fietsen ergens tussen de dorpen Zuidzijde en Piershil. We vormen een lang grijs lint dat zich een weg door de groene polders van de Hoeksche Waard slingert. De uniformiteit van de chique grijze tenues die speciaal voor dit event voor Porsche Centrum Rotterdam zijn ontworpen door wielerkledingmerk 36/Cycling is indrukwekkend, zelfs als je zelf onderdeel bent van het peloton.

Durf ik het Friso Hijenga te bekennen? Dat ik nog nooit van het dorp Zuidzijde heb gehoord en – belangrijker nog – dat ik nog nooit in een Porsche heb gezeten, laat staan in gereden.

Ik ontbeer een auto-gen.

“Goh. Wat moet dat gaaf zijn,” lieg ik met permissie, want ik heb geen idee. Ik weet niet precies wat een 911 is, het zal een type Porsche zijn, maar soms hebben ze, de autofreaks onder ons, het over de cilinderinhoud, het aantal pk’s of de breedte van de velgen.

“Maar het is ook heerlijk om gewoon 120 kilometer per uur te rijden op de rechterbaan. Een Porsche rijden is eigenlijk een jongensdroom.”

Ik heb geen reden om aan zijn woorden te twijfelen. Vorige week deelde ik nog de videoclip van Drive Fast van Bruce Springsteen met hem. “De tranen sprongen in mijn ogen toen ik de openingsregels Drive fast, fall hard, I’ll keep you in my heart… hoorde, Marco,” bekende Friso met wie ik nu op de fiets in een aangename nut-en-noodzaak-discussie over Frank Zappa verwikkeld zit.

Fietsvrienden met een deugende muzieksmaak moet je koesteren. Dat geldt overigens ook voor de frisse zijwind hier op de Kostverlorendijk, vlak voor Piershil. Beide fenomenen zijn noodzakelijk als je op een gegeven zondagmorgen als deze kampt met een uit de kluiten gewassen kater: mijn hersenen beuken tegen de binnenwand van mijn schedel.

“Morgenochtend fiets ik met Porsche Centrum Rotterdam,” vertelde ik die zaterdagavond in de kroeg vol trots terwijl ik, het zij herhaald, nog nooit in een Porsche heb mogen zitten. Het is nog sterker. Tot voor kort (lees: totdat Ron Mets korte metten met me maakte) sprak ik Porsche nog uit als Porsj, dus zonder de stomme ‘e’ aan het eind van Porsje. Door de ‘e’ uit te spreken, maak je dus eigenlijk een verkleinwoord van het meest exclusieve automerk dat ik ken. Die relativering is prettig, vooral omdat ikzelf een kleintje heb… eh rijd.

“Ik rijd al 37 jaar Porsche,” zei Ron. “Voor mij is het een beleving. Gewoon gers. Dat geluid van die 911, net wat Friso al zei ja. Met niets te vergelijken. Een jongensdroom.”

Dezelfde Ron Mets blijkt de verbindende factor als ik Harrie van Ham, manager van Porsche Centrum Rotterdam, vraag naar de oorsprong van zijn recentelijke liefde voor de racefiets. Halverwege de Porsche Centrum Rotterdam Cycling Tour 2019 waar de officiële fietstocht van vandaag naar luistert, wordt in een mooi restaurant naar goed Hollands wielergebruik koffie met appelgebak gegeten. Harrie en ik delen een tafeltje met onder anderen Chantal Blaak en Lars van den Broek.

“De hernieuwde kennismaking met de racefiets kwam inderdaad door Ron Mets. Aan de koffietafel in onze showroom ving ik steeds vaker op – dus ook van andere klanten – dat er een verandering gaande was van het golfen naar het wielrennen. Maar tussen onze eígen medewerkers bevindt zich ook een aantal enthousiaste fietsers. Van Ron kreeg ik op een goede dag een zwart-gele Trek Madone te leen. Nou van het een kwam het ander.”

Hernieuwde kennismaking zei je, Harrie?”

“Klopt ja. In mijn jeugdjaren, zo begin jaren ’80, mocht ik op de Jan Janssen racefiets van mijn vader naar school fietsen, totdat hij zag dat die fiets veel te groot voor mij was. Toen kreeg ik een Loverdi, da’s het fietsenmerk van Louis van Dijk uit Breda. Ik haalde meteen de spatborden ervan af want hij moest natuurlijk wel zo veel mogelijk op een racefiets lijken hahaha.”

Via contacten met de vermaarde familie Pon koopt Harrie een Cervélo racefiets, vertelt Harrie. “Van Ron mocht ik geen digitale switches kopen, het moest Ultegra zijn. Maar daar weet jij natuurlijk alles van.”

“ZO MENSEN, WE GAAN WEER VERTREKKEN!” roept organisator Lars van den Broek godzijdank op datzelfde moment. Saved by the bell zullen we maar zeggen, want ik weet níet alleen níets van de 911… ook van Ultegra of Dura Ace heb ik de ballen verstand. Als ze aan mij vragen op welke wielen ik rijd, luidt mijn antwoord steevast: “geen idee, het zijn van die ronde”.

Een anderhalve maand na de aanschaf van zijn Cervélo Ultegra neemt Harrie, wederom op advies van Ron, in september 2018 deel aan de fietsreis van wielerorganisatiebureau Koers is Koers van dezelfde Lars van den Broek en voor het eerst van zijn leven beklimt Harrie een berg… op een fiets nog wel. “Dat was meteen de Mont Ventoux ja. Ik deed er twee en een half uur over hahaha, maar tóch heb ik het gehaald. Aan de zijde van niemand minder dan Joop Zoetemelk en Maarten den Bakker!”

Met de naam van de voormalig beroepsrenner Maarten den Bakker is het bruggetje naar de fietstocht van vandaag gemakkelijk gemaakt. Maarten, tegenwoordig werkzaam als sales agent van 36/ Cycling, is de wegkapitein en staat open voor alle veelal praktische vragen van de deelnemende fietsers. En als Maarten te druk blijkt, vervoegen de deelnemers zich bij voormalig wereldkampioen en uittredend tweevoudig Nederlands kampioen op de weg Chantal Blaak. Zij neemt vandaag echter vooral deel aan de fietstocht als ambassadrice van de Stichting Rotterdam Fund Racers. Harrie van Ham: “Lars is niet alleen mede-eigenaar van 36/ Cycling en organisator van dit soort fietstochten, maar hij is ook bestuurslid van Stichting Rotterdam Fund Racers. Hij heeft me enthousiast gemaakt voor deze schitterende club mensen die zich met zoveel passie inzetten voor het goede doel. Ik zie die groenwitte shirts regelmatig voorbij rijden langs onze showroom. Schitterend gewoon. Wij van Porsche Rotterdam aanvaarden met heel ons hart onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Hij refereert daarmee impliciet aan het begin van deze schitterende fietsdag, toen Bacchus, de Romeinse God van de wijn, iets té nadrukkelijk zijn plaats opeiste ergens in mijn bovenkamer.
Nadat Harrie van Ham iedereen welkom had geheten, had hij het woord gegeven aan Charles Ruijgrok, voorzitter van de Stichting Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF) die op zijn beurt een indrukwekkend pleidooi hield voor zijn stichting. “Een ouder van een gezond kind heeft duizend wensen voor het kind. Een ouder van een ziek kind heeft slechts één wens…”

In de stilte die viel kregen Charles’ woorden, ik telde er 22, de rust die zij alle 22 verdienden. Er volgde applaus. Eenzelfde applaus vulde de showroom van Porsche Centrum Rotterdam toen enkele uren later een cheque ter waarde van €10.500,00 overhandigd kon worden aan Chantal Blaak. Zij kon melden dat de helft van dit mooie bedrag naar het ZZF gaat en de andere helft naar de Stichting Rotterdam Fund Racers.

“Wij ondersteunen ZZF al zeker tien jaar,” vertelt Harrie als we na afloop gezamenlijk een biertje drinken, al was het maar om de persoonlijke overwinning op mijn kater te vieren. “Je moet die koppies van die zieke kindjes eens zien als we, bijvoorbeeld, enkele Porsches ter beschikking stellen…”

Een Porsche is een jongensdroom. De genezing van een ziek kind is ook een jongensdroom, zij het vanzelfsprekend van een nóg hogere orde.

Pas dan valt het kwartje met de dreun van een levensles: een Porsche is meer dan een jongensdroom. Veel meer.

  • MARCO HENDRIKS

Marco Hendriks, AKA de Spookrijder, is ambassadeur van de Stichting Rotterdam Fund Racers en schrijft verhalen op zijn blog www.spookrijden.nu.