‘Het voelt hier als een warm bad’

Als je een complete autogek bent zoals Steven van Toor (28) én als je ook nog eens van sleutelen houdt, dan moet een job als monteur in de werkplaats van Porsche Centrum Rotterdam wel het absolute walhalla zijn. Wat Steven betreft is dat ook zo. Hij is sinds het begin van dit jaar aangetreden bij het team van de Rotterdamse dealer. “Het was een kans die ik niet kon laten lopen.”

“Mijn vrienden wordt soms helemaal gek van me. Ik heb het namelijk altijd over auto’s. Mijn vader houdt ook van auto’s, maar lang niet zo erg als ik. Ik ben niet echt een liefhebber van een specifiek merk; ik hou van mooie auto’s in het algemeen. Mijn smaak was altijd heel breed. Ook Porsche hoorde daar natuurlijk bij. Maar nu ik er aan werk, groeit de liefde voor dat merk bijna dagelijks. Een 911 is toch supergaaf?

Leerzame periode

Een tijd lang dacht ik fulltime in de muziek te gaan, want dat is mijn tweede passie. Ik was gitarist in een band. Ik zag wel wat in een job als man achter de schermen, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om wat met auto’s te gaan doen. Ik ben in 2013 als monteur gestart bij de Renault- en Dacia-dealer hier in Rotterdam. Dat was een leerzame periode. Ik ben geen boekenwurm. Ik heb het autovak vooral geleerd door het zelf te doen.

Via vrienden die al bij Porsche Centrum Rotterdam werkten hoorde ik eind vorig jaar dat ze hier monteurs zochten. Ik belde en zat dezelfde dag nog bij After Sales Manager Ed van der Lans op de koffie. Het gesprek was goed. Ik ben 1 januari gestart; het voelt hier als een warm bad. Al mijn collega’s begrijpen mijn passie voor auto’s want ze hebben er zelf ook ‘last’ van. Dat was bij mijn vorige werkgever wel anders. Daar werd toch meer op de automatische piloot gewerkt. Beurtjes aan de lopende band waren voor mij niet uitdagend genoeg.

Uitdaging

Die uitdaging heb ik bij Porsche Centrum Rotterdam gevonden. Het is echt ongelofelijk hoe hier wordt gewerkt. Dat begint al met de techniek achter een Porsche. Dat valt met geen ander merk te vergelijken. Voor een petrolhead als ik zijn de brandstofmotoren natuurlijk super; overal heeft Porsche over nagedacht, tot in het kleinste detail. Maar ik kan als autogek ook genieten van de elektrische Taycan. Het is geweldig hoe dat merk zonder enige ervaring met honderd procent elektrische modellen gelijk zo’n perfecte auto heeft kunnen maken.

Ook de werkwijze van Porsche Centrum Rotterdam ligt op een compleet ander niveau dan wat ik gewend was. Hier wordt uitgebreid de tijd genomen voor het servicen van een auto. Het moet allemaal perfect zijn wat ze doen; hier willen ze graag een stapje harder zetten. Ik voel me daardoor als een vis in het water want dat sluit aan bij mijn manier van werken en geeft me voldoening. Om op hoog niveau te kunnen werken heeft Porsche allerlei documentatie beschikbaar. Ook krijgen we cursussen, hoewel dat vanwege Corona nu even op een laag pitje staat. Maar dat komt vanzelf goed!

Verhuizen

Binnenkort verhuizen we naar het nieuwe pand aan de A20 in de Spaanse Polder. Ik ben er nog niet geweest, maar het schijnt geweldig te worden. Ik vraag me af: als de standaard hier nu al zo hoog ligt, hoe hoog moet het op de nieuwe locatie dan wel niet worden?”