Het team zal in Spaanse Polder alleen maar verder groeien

Rotterdam, 12 oktober 2021 – Elf jaar geleden startte Johan Palsgraaf als werkplaatschef bij Porsche Centrum Rotterdam in de Landaulettestraat. Door de jaren heen heeft hij veel zien veranderen. De grootste verandering vindt eind dit jaar plaats. Dan verhuist de dealer naar de nieuwe vestiging in Spaanse Polder.

Johan Palsgraaf (58) beschrijft zichzelf als ‘automan met een pure passie voor techniek’. Hij ging na zijn middelbare school naar de HTS. “Maar ik vond werken met mijn handen veel leuker. Dus heb ik een functie bij een garagebedrijf gezocht en werd ik werkplaatschef bij BMW. Ik hou van techniek én ik hou van kwaliteitsauto’s. Dan kom je automatisch bij een merk als Porsche terecht. Dus toen ik elf jaar geleden bij Porsche Centrum Rotterdam kon beginnen – toen nog in Schiebroek – heb ik dat zonder al te lang na te denken gedaan. Ik heb van die stap nog geen dag spijt gehad.”

Ienie-mienie

Johan viel met zijn neus in de boter: in 2011 verhuisde Porsche Centrum Rotterdam van een ienie-mieni pand aan de Aploniastraat naar een state-of-the-art pand in de Landaulettestraat. De Rotterdamse Aploniastraat had een showroompje voor zes auto’s en een werkplaats met vier bruggen. Dat pand was zelfs vóór de watergekoelde volumemodellen op de markt kwamen voor zowel de klanten als de medewerkers al te klein. Te klein was de nieuwe vestiging aan de Landaulettestraat die in december 2011 werd betrokken toen nadrukkelijk niet. De showroom groeide met de verhuizing naar de Rotterdamse Autostrada van 200 m2 naar 900 m2. Maar de jaarlijks stijgende verkoop van zowel nieuwe als gebruikte Porsches, nieuwe modellen, een werkplaats met een ongekend hoge bezettingsgraad en vooral bestaande en nieuwe klanten die de weg naar de dealer bleven vinden zorgden ervoor dat Porsche Centrum Rotterdam al snel uit zijn jasje groeide.

Groei

Palsgraaf: “Toen ik hier kwam werken, bestond het team uit zes man waarvan drie monteurs. Dat is in de afgelopen periode snel veranderd: in de Landaulettestraat werken we met veertien bruggen voor vijftien monteurs. Mijn team zal alleen nog maar groeien als we eenmaal in Spaanse Polder zitten. Al binnen een paar jaar liepen we op de Landaulettestraat tegen het ruimtetekort aan. In een vakantieperiode als mensen op vakantie zijn past het allemaal nét. Maar als iedereen aan het werk is, hebben we wel een uitdaging.”

Uitdaging

Een ploeg met vijftien monteurs is te beperkt waardoor het risico bestaat dat de wachttijden oplopen. Als het onmogelijk is om een auto rijdend van de brug te krijgen – als hij zoals dat in garagetermen heet ‘moet blijven hangen’ – wordt het al helemaal een uitdaging. Want als een brug niet kan worden gebruikt, betekent dat bijna automatisch dat het werk zich opstroopt. In de nieuwe werkplaats moet dat allemaal tot het einde gaan behoren, denkt Johan. “We realiseren 23 bruggen in de werkplaats; ze zijn in het nieuwe pand al gemonteerd. Ook de vloer ligt er al. Maar voor de afwerking van de werkplaats moet er nog wel even worden doorgebuffeld. Maar wat er dan staat, is geweldig mooi.”

Parkeren

Ook krijgt Porsche Centrum Rotterdam een eigen schadeafdeling en een afdeling waar Porsches – en de Bentleys en Lamborghini’s van de collega’s in het pand – kunnen worden gedetaild. Johan: “Alles komt lekker onder een dak. En de grootste ergernis – de chaos met het parkeren – wordt ook getackeld. Porsche rijders kunnen hun auto straks fatsoenlijk neerzetten; dat hoort ook bij dit merk. Parkeren doen we op een mooi parkeerterrein en er is een valet sevice.”

Vinger

Johan Palsgraaf en zijn ploeg hebben een stevige vinger in de pap gehad over hoe het er straks allemaal uit moet komen te zien. “De plekken van de bruggen en de werkbanken, de ‘sociale’ ruimtes, de laadplekken voor de elektrische modellen; overal is over nagedacht. Ook de verlichting was onderwerp van gesprek. In de showroom komt voldoende licht vanbuiten, maar in de werkplaats hebben we aanzienlijk minder zonlicht en werken we met kunstlicht. Dat moet wel goed geplaatst zijn natuurlijk. Je moet niet op de tast aan een Porsche willen werken…”

Nieuwe collega’s

Een aantal nieuwe monteurs draait op de Landaulettestraat al vast warm om eind van dit jaar in Spaanse Polder vol aan de slag te kunnen gaan. Wat Johan Palsgraaf betreft kan zijn ploeg nog wel een paar nieuwe collega’s gebruiken. “Het moeten net als ik mensen zijn met een passie voor het merk, die open zijn en tegen een geintje moeten kunnen en durven te zeggen waar het op staat. Dat past helemaal bij de mentaliteit van Porsche Centrum Rotterdam. Hier maken we van ons hart geen moordkuil.”

Volg onze verhuizing #DestinationPorsche010 op @porschecentrumrotterdam