De Haarlemmerolie van Spaanse Polder

Rotterdam, 28 oktober 2021 – Vanaf het moment dat je een nieuwe Porsche koopt, wordt bij Porsche Centrum Rotterdam achter de schermen keihard gewerkt om je auto binnen de besproken termijn klaar te hebben staan. Sales Support Hans Bal is de regelaar die het traject tussen de geplaatste order en de aflevering voor zijn rekening neemt. Z’n werkzaamheden zullen alleen maar toenemen als de verhuizing naar Spaanse Polder een feit is.

Gaaf

Elektricien? Nee, toch maar niet. Groenteboer dan? Dat was ook niet zijn roeping. Hetzelfde gold voor functies in de grafische sector. Hans Bal probeerde al die vakken wel, maar zijn hart lag toch bij de auto’s, vertelt hij. “Als jochie ging ik de Rotterdamse autobedrijven al af om daar naar binnen te kunnen kijken. Auto’s zijn gaaf, vond ik toen al. Ik kon niet wachten tot ik achttien was. Mijn eerste auto was een Opel Corsa A. Ik was altijd bezig met dat ding en probeerde er iets bijzonders van te maken. Dat viel ook op bij vrienden en kennissen die bij mij aanklopten voor een mooie velg of een betere audio installatie. ‘Waarom ga je beroepshalve niet wat met auto’s doen?’, werd gevraagd. Het leek me een goed idee.”

Voordeel

Hans Bal solliciteerde als Service Adviseur bij een Volkswagen dealer in Spijkenisse en werd daar aangenomen. “Ik had totaal geen technische kennis, maar dat boeide me niet zo. Het was juist een voordeel om niet al te technisch te zijn. Daardoor sprak ik de taal van de klant die meestal ook geen verstand heeft van techniek maar wel in gewone taal uitgelegd wil krijgen wat er aan zijn auto schort en wat wij eraan denken te gaan doen.”

Overstap

Na verloop van tijd maakte Hans een overstap naar de Volkswagen- en Audidealer Hoogenboom in de Rotterdamse Aploniastraat, waar onder hetzelfde dak ook Porsches werden verkocht. “Er werkte daar maar een klein team, zodat ik ook de collega’s van de afdeling Sales ging ondersteunen. Ik deed ook de planning voor nieuwe en gebruikte auto’s. Maar omdat het team zo klein was, ging ik automatisch ook dingen doen voor Porsche. Dat fietste er bij mij helemaal in, want Porsche vind ik een geweldig merk. Dertien jaar geleden werd ik gevraagd om voor Porsche Centrum Rotterdam te gaan werken als Service Adviseur. Ik wist gelijk dat ik dat wilde.”

Liefhebbers

Als een vis in het water voelde Hans Bal zich in de toenmalige mini-vestiging van Porsche in de Aploniastraat. “De collega’s waren top; klanten waren mega leuk. Het zijn vaak liefhebbers die er wel wat voor over hebben om hun Porsche in topconditie te houden. Ze vragen meestal niet wat het kost, maar wel wanneer hun auto klaar is. Het voordeel van zo’n kleine vestiging was dat je dicht bij elkaar zat en daardoor exact wist wat er speelde op de werkvloer. Als ik naast me hoorde dat een klant een Porsche kocht, zat ik stiekem al te kijken wanneer we ‘m konden leveren. Voordat ik het wist was ik Medewerker Backoffice After Sales. Toen waren we inmiddels ook al verhuisd naar de Landaulettestraat.” Zaken als de haal- en brengservice, de facturatie, garantiegevallen; Hans Bal regelt het achter de schermen. “De planning en de ondersteuning van het salesteam heeft hier in elke functie die ik heb bekleed tot mijn werkzaamheden behoort.”

Planning

“Ik ben in 2019 officieel Sales Support bij Porsche Centrum Rotterdam geworden. Dat betekent simpelweg dat alles wat er gebeurt tussen het bestellen van de auto en het moment dat ie onder een doekje in de showroom staat te wachten tot de klant ‘m komt halen, door mij wordt begeleid. Ik overleg met de collega’s van Sales, het Magazijn en de Werkplaats, hebt contacten met bedrijven en handelaren ‘van buiten’ en spreek rechtstreeks met klanten. Dat maakt mijn functie ontzettend leuk; het is een drukke baan maar het is geweldig als een auto op tijd onder een doekje klaar staat en een klant er blij mee weg rijdt. Daar doe je het allemaal voor.”

Ruimte

De verhuizing naar het nieuwe pand aan de Schuttevaerweg in Spaanse Polder komt snel dichterbij. Sales Support Hans Bal heeft er zin in. Hij krijgt straks een mooi nieuw kantoor op de tweede verdieping en kijkt van achter zijn bureau uit op de circa tachtig gebruikte Porsches die daar straks zullen staan. “Onze nieuwe locatie wordt top,” voorspelt hij. “Van die hele entourage wordt ik nog een stuk blijer. Eindelijk krijgen we de ruimte die we zo nodig hebben; we waren op de Landaulettestraat natuurlijk al lang uit onze jas gegroeid. Mijn werkzaamheden zullen niet veranderen; hooguit zal ik het als de Haarlemmerolie van Spaanse Polder nog wat drukker krijgen. Maar dat is alleen maar leuk.”

Volg onze verhuizing #DestinationPorsche010 op @porschecentrumrotterdam